Magazin Online Alfreo

Este Alfreo espresso-ul perfect?

De ce espresso?cescuta

Numele deja spune totul: in limba italiana, un espresso este sinonim cu “facut pe loc”. Pentru cunoscatori, espresso-ul reprezinta esenta prepararii cafelei: o licoare bogata, plina de arome si in acelasi timp catifelata, cu un strat natural de crema ce acopera lichidul echilibrat si intens de sub ea.

Formula autentica de preparare a unui espresso, desi simpla la prima vedere, tine nu doar de executie si experienta ci si de talent. Un jet de apa fierbinte trece cu presiune de peste noua atmosfere prin sapte grame de cafea macinata si presata in filtru. Rezultatul: nu mai mult de 30 de ml de pura placere senzoriala. Arta unui barista sta in rafinamentul macinarii, in cantitatea de cafea pusa cu precizie alchimica in filtru, in presiunea cu care jetul de apa inflitreaza cafeaua, in timpul de curgere, in temperatura apei, in pregatirea si incalzirea cestii in care va fi savurata cafeaua. In toti acesti pasi, perfectiunea este atinsa doar prin echilibru.

Aceasta metoda face din espresso o bautura intensa, cremoasa si aromata cu un bogat continut de substante benefice organismului si putina cofeina. Contrar opiniei populare, cu cat o cafea este mai scurta, cu atat este mai sanatoasa.

Regula 5M

Se spune in Italia ca pentru a prepara un espresso perfect, acesta trebuie sa indeplineasa concomitent regulile impuse de traditia “5M”: Miscella (amestecul de cafea) Macinato (gradul de macinare), Macchina (aparatul de cafea), Mano (mana barista-ului) si Manutenzione (intretinerea aparaturii).

Indeplineste Alfreo conditiile cerute de regula 5M? Convinge-te!


1. Miscella (Amestecul de cafea)

coffee-beansSunt rare retetele de espresso facute dintr-un singur sortiment de cafea. Precum un parfum de calitate, compus din note de baza, de miloc si varf, perfectiunea unui espresso este data de armonia si echilibrul tipurilor de cafea ce il compun.

Espresso-ul intensifica aroma si caracteristicile diverselor origini de cafea, astfel incat o reteta traditionala de espresso balanseaza in mod ideal atat calitatile subtile ale unei cafele Arabica, aromata si fina dar face sa straluceasca si intensitatea si cremozitatea soiului Robusta. Numarul de sortimente de cafea intr-un blend de espresso variaza de la un producator la altul, un amestec considerat drept echilibrat putand sa contina pana la 12 tipuri de cafea, producatorii putand jongla cu aceste elemente pentru a minimiza variatiile de gust ce intervin de la un sezon la altul.

Blendul ales tine, cu siguranta, de gustul personal, dar exista doua reguli care nu trebuie niciodata incalcate: cafeaua trebuie sa fie proaspata si de buna calitate.

Prospetimea cafelei este vitala pentru a face un espresso extraordinar. In mod ideal, timpul scurs intre prajirea si ambalarea cafelei nerasnite trebuie sa fie intre doua si sapte zile. Cafeaua mai proaspata de doua zile contine prea mult CO2 (ca reziduu al procesului de prajire) si va produce o cafea cu o crema instabila si in exces. Cafeaua mai veche de sapte zile o sa aiba un gust fad si o sa fie prea putin cremoasa. In patru zile de la prajire, cafeaua boabe prajita de partenerul nostru din Italia este ambalata in saci de aluminiu cu supapa si este trimisa catre fabrica noastra din Craiova, intrand in procesul de productie. Astfel, ne asiguram ca in fiecare ceasca preparata folosind monodozele Alfreo aroma cafelei este maxima.

Blendul ales trebuie sa utilizeze boabe de cafea de cea mai buna calitate. Totusi aceasta regula nu implica faptul ca trebuie sa fie 100% Arabica. Daca in partitura ce formeaza un espresso Arabica este delicata si senzuala vocea a sopranei, cafeaua tip Robusta adauga noi dimensiuni si profunzimi, fiind acea nota de “bariton” ce ii confera o intensitate speciala. In plus, folosirea cafelei Robusta in blendurile de espresso este o componenta traditionala nelipsita in Italia.

Afla mai multe despre blendurile Alfreo


2. Macinato (Macinarea cafelei)

grinder

In procesul de a prepara un espresso, finetea granulatiei cafelei rasnite foloseste drept instrument de control al fluxului de scurgere. Daca granulatia este prea mare sau cantitatea de cafea este prea mica timpul de scurgere este prea rapid se obtine o cafea neinfuzata corespunzator si apoasa. Daca granulatia este prea fina sau doza de cafea este prea mare, cafeaua va iesi prea amara si neplacut de intensa. Timpul optim pentru prepararea unui espresso este intre 18 si 30 de secunde. Aceasta este perioada in care aroma este extrasa din boabele de cafea, inainte de a fi eliberate in exces componentele amare si cofeina.

Nu iti face griji – in monodozele Alfreo am gasit echilibrul perfect atat prin macinarea corespunzatoare a cafelei cat si prin presiunea cu care cafeaua este presata in monodoza de hartie. Tu nu ai nimic in plus de facut decat sa introduci monodoza in aparat, sa apesi pe buton si sa te bucuri de un espresso perfect.

Alfa mai multe despre tehnologia de preparare


3. Macchina (Espresor)

espresso-machineAlfreo Minnie este echipat cu o pompa cu presiune profesionala de 15 bari ce garanteaza experienta unui espresso autentic, de fiecare data.

Alfa mai multe despre Alfreo Minnie


4. Mano dell’operatore (Priceperea)

skill3Nu este nevoie sa ai pregatire de barista. Nu ai nevoie de mai mult de un minut. Nu trebuie sa cureti filtre, rasnite si aparate si nici sa aspiri cafeaua din jur.

Ai nevoie doar de solutia potrivita.

  Solutia simpla ca 1-2-3


5. Manutenzione (Mentenanta)

cleaningAi de facut doar doua lucruri: foloseste apa curata pentru prepararea cafelei si scoate doza din aparat dupa folosire. Atat. In rest ai garantie cu posibilitate de prelungire pentru aparatele cumparate si servicii complete de intretinere pentru aparatele in comodat.

  FAQ Aparate