Tehnologie de preparare
Selectarea boabelor de cafea
Selectarea si achizitionarea soiurilor de cafea este facuta de catre partenerul nostru din Italia, o companie cu o indelungata traditie pe piata cafelei italiene, aflata la a patra generatie de cafegii, ce foloseste bursa importatorilor directi pentru achizitia de cafea si isi compune aromele dupa retete secrete, transmise din generatie in generatie.
Compunerea aromelor
Rar intalnim un espresso mono origine. Cum espresso-ul are darul de a sublinia si intensifica aroma cafelei, functionand ca un catalizator ce accentueaza particularitatile fiecarui tip de cafea, traditia italiana ne-a aratat ca folosirea unei singure origini in prepararea unui espresso da un rezultat mult mai putin armonios decat folosirea unui amestec de soiuri. Blendurile de espresso Alfreo folosesc in proportii atent studiate boabe de cafea Arabica si Robusta, fiecare sortiment de cafea obtinut avand o aroma complexa si perfect echilibrata.
Prajirea boabelor de cafea
“Personalitatea” unui espresso nu este data doar de originea si calitatea boabelor de cafea folosite, ci si de reteta de prajire folosita. Prajirea boabelor de cafea reprezinta un proces complex, sensibil, influentat de cea mai mica modificare a parametrilor sai: temperatura si timpul de prajire al boabelor.
Am ales pentru blendurile Alfreo o reteta traditionala de prajire italiana ce asigura ca uleiurile esentiale si aromele specifice sunt conservate in intregime si boabele de cafea rezultate sunt bine dezvoltate si pline de aroma. Fiecare lot de prajire este atent supravegheat si testat de degustatori calificati.
Transportul boabelor de cafea
Perioada de timp scursa intre prajire si ambalare respecta regulile de conservare a calitatii cafelei:
-cafeaua mai proaspata de doua zile contine prea mult CO2 (ca reziduu al procesului de prajire) si va produce o licoare cu o crema instabila si in exces.
-daca se depaseste perioada recomandata de maxim sapte zile intre prajire si ambalare, cafeaua o sa aiba un gust fad si o sa fie prea putin cremoasa.
In patru zile de la prajire cafeaua boabe prajita de partenerul nostru din Italia este ambalata in saci de aluminiu cu supapa si este trimisa catre fabrica noastra din Craiova, intrand in procesul de productie. Astfel, ne asiguram ca in fiecare ceasca preparata folosind monodozele Alfreo aroma cafelei este maxima.
Rasnirea cafelei
Intregul proces de productie este automatizat, astfel cafeaua este macinata intr-o rasnita profesionala, la temperatura scazuta, programand granulatii diferite in functie de sortimentul de cafea. Cafeaua rasnita intra automat pe linia de asamblare, echipamentul de productie complet automatizat permitand ambalarea monodozelor de cafea in absenta oxigenului. Astfel, timpul scurs intre rasnirea si amblarea finala a monodozei este de ordinul secundelor, linia de productie avand capacitatea de 100 de monodoze/ minut.
Tehnologia E.S.E.
Monodoza (sau POD-ul de cafea) este in lumea cafelei echivalentul unui ceai la pliculet – o doza gata portionata de cafea, presata in hartie filtranta, gata sa fie folosita in aparatul espresor.
Sistemul E.S.E. (Easy Serving Espresso) este standardul international folosit pentru monodozele de cafea. Astfel, orice pod care indeplineste standardul E.S.E. poate sa fie folosit intr-un espresor compatibil cu acest sistem. Monodozele Aflreo contin 7 grame de cafea presata intr-un disc circular compact cu diametrul de 44 mm. Exista in acest moment pe piata multe solutii comparabile sau gresit identificate cu monodozele tip ESE. Unele firme folosesc capsule de plastic, altele folosesc poduri de dimensiuni diferite, utilizatorii neputand sa le utilizeze decat in aparatele comercializate de marca respectiva.
Daca aveti deja un espresor tip E.S.E. sau espresoarele din portofoliul Alfreo nu se potrivesc necesitatilor dumneavoastra de consum, va asiguram ca monodozele de cafea espresso Alfreo pot fi utilizate fara probleme in orice alt espresor din comert, cu conditia ca acesta sa fie un espresor tip E.S.E.
Monodozele sunt cea mai practica si rapida forma de a te bucura de un espresso la calitate de cafenea, de fiecare data, fara sa ai nevoie de aptitudinile si de experienta unui barista profesionist.
In fiecare portie dozam cantitatea necesara de cafea pentru o ceasca de espresso rasnita la granulatia necesara prepararii blendului respectiv. Hartia pe care o utilizam face ca aceste monodoze sa fie complet biodegradabile reprezentand astfel o solutie prietenoasa pentru mediu. Asamblarea are loc pe o linie moderna si complet automatizata, avand o capacitate de productie de 100 de doze/minut, intregul proces de productie (de la rasnire pana la monodoza finala) desfasurandu-se in mediu protejat (temperatura, umiditate si puritate a aerului).
Boabele de cafea sunt macinate la granulatia ceruta de sortimentul respectiv, dozate volumetric, presate intre doua foi de hartie filtranta, obtinand astfel monodoza. Fiecare monodoza astfel rezultata este apoi ambalata individual in ambalaj tip flow-pack, in atmosfera protectoare, sub flux continuu de azot cu concentratie de 99.5% care elimina riscul oxigenarii cafelei, conservand perfect prospetimea, aroma si cremozitatea cafelei pana in momentul in care veti deschide doza.
Monodozele sunt ambalate apoi in cutii de carton de 24, 50 sau 150 de bucati, ramanand 7 zile depozitate inainte de a intra in consum, perioada fiind necesara pentru maturarea cafelei si pentru oxidarea O2 remanent din ambalajul individual al monodozei.