Cafeaua si sanatatea
Cafeaua este un produs consumat de milioane de persoane din intreaga lume, fiind una din cele mai studiate substante ce compun alimentatia moderna. Noi studii se adauga periodic celor deja existente, si luate in ansamblu, toate cercetarile indica faptul ca un consum moderat de cafea are efecte benefice asupra sanatatii.
Cafeaua reprezinta cea mai bogata sursa de anti-oxidanti din dieta, continand compusi cu efecte anti-oxidante si de reducere a deteriorarii celulelor cu potential oxidativ. Explicat simplu, antioxidantii previn”ruginirea” celulelor din corpul nostru. La fel cum metalul rugineste prin expunerea la oxigen, celulele din corpul nostru se deterioreaza atunci cand sunt expuse radicalilor liberi cauzati de toxinele din mediu, fumat, proaste obiceiuri alimentare, etc. Antioxidantii neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, care cauzeaza stresul oxidativ ce poate duce la boli cronice precum diabet, artrita sau cancer.
Espresso-ul este metoda de preparare a cafelei ce are randamentul cel mai mare ca si antioxidant, prin metoda sa rapida de extractie sub presiune a elementelor esentiale din boabele de cafea, timpul scurt de preparare lasand cafelei doar aroma intensa fara a-i transfera cofeina in exces. Exista deasemenea studii ale cercetatorilor de la Universitatea British Columbia care leaga continutul de antioxidanti din cafea de gradul de prajire al acesteia, astfel, cu cat boabele de cafea sunt mai intens prajite, cu atat acestea contin mai multi anti-oxidanti.
Beneficiile cafelei
– imbunatateste randamentul intelectual: cafeaua are un efect stimulator al memoriei, creste atentia, gradul de concentrare si viteza de reactie.
– imbunatateste starea de spirit: cofeina stimuleaza productia unor neurotransmitatori benefici starii de spririt precum dopamina si serotonina ajutand si in prevenirea aparitiei depresiei
– creste performanta atletica: cafeaua ajuta corpul sa isi foloseasca mai eficient energia, are efect revigorant si energizant si reduce simptomele febrei musculare
– ajuta digestia si procesul de slabire: cafeaua intensifica procesele de ardere a grasimilor, este un puternic stimulent al metabolismului, iar efectul sau diuretic ajuta la prevenirea constipatiei
– scade riscul imbolnavirii de Alzheimer si Parkinson: cafeaua are un rol protector asupra creierului, prevenind bolile degenerative asociate cu inaintarea in varsta
– previne diabetul zaharat de tip 2: cafeaua stabilizeaza nivelul zaharului din sange, imbunatatind functiile hepatice si nivelul colesterolului
– ajuta la o buna functionare a sistemului digestiv: consumul de cafea a fost corelat cu o mai mica incidenta a calculilor biliari si a bolilor vezicii biliare
– protejeaza ficatul: cafeaua reduce riscul de declansare a cirozei hepatice si diminueaza riscul de cancer hepatic
– previne afectiunile cardiace: consumul de cafea reduce riscul bolilor de inima si scade incidenta atacului de cord
– previne aparitia cancerului: exista numeroase studii ce leaga consumul regulat de cafea cu incidenta redusa a cancerului oral, de esofag, faringian, de colon, prostata si ficat