Metode de preparare
Cafeaua turceasca sau “la ibric”
Cafeaua facuta dupa “reteta arabeasca” este cea mai veche metoda de preparare a cafelei. Se toarna in ibric apa rece, cafeaua si zaharul. Se da in clocot, apoi se lasa sa se “aseze”.
Avantaje: metoda traditionala, cu un cost scazut
Dezavantaje: durata prepararii, este necesara o sursa de foc, cafeaua trebuie sa se “aseze” inainte de a fi consumata pentru a permite zatului sa se depoziteze, are un continut de cofeina ridicat
Cafeaua la filtru este cea mai raspandita metoda de preparare. Cafeaua macinata se pune intr-un filtru de plastic sau de hartie ce permite scurgerea cafelei in cana de colectare, pe masura ce apa fierbinte este turnata deasupra filtrului.
Avantaje: metoda practica, cu un cost scazut, se pot obtine multiple portii simultan
Dezavantaje: cafeaua are un continut de cofeina ridicat, gust mai putin bogat fata de alte metode
Espresso – Metoda inventata in Italia, constand intr-un aparat ce forteaza apa fierbinte sa treaca foarte rapid prin cafeaua macinata si compactata in filtru. Crema aurie ce se formeaza la suprafata cafelei este una din principalele sale caracteristici, indicand un espresso de calitate.
Avantaje: Proces rapid (maxim 30 de secunde pentru extractia cafelei), o cafea intensa si cremoasa cu un continut mult mai mic de cofeina decat orice alt mijloc de preparare a cafelei.
Dezavantaje: Procedeu mai scump fata de alte metode clasice de infuzare
Cafetiera piston sau presa franceza este alcatuita dintr-un rezervor de sticla si un piston prevazut cu un filtru care separa cafeaua de apa. Este o metoda simpla, ce foloseste boabe macinate la o granulatie mare peste care se toarna apa clocotita in prealabil si se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se apasa pistonul prevazut cu sita care are rolul de a depozita zatul in partea inferioara a vasului.
Avantaje: permite obtinerea unei cafele aromate intr-un timp scurt, nu necesita electricitate
Dezavantaje: o cafea cu continut ridicat de cofeina, este necesara o granulatie precisa a cafelei, altfel aceasta poate trece prin filtrul de metal, obtinand o cafea cu reziduuri
Moka espresso (sau cafetiera Moka)
Aparatul Moka espresso este originar din Italia si este format din doua rezervoare suprapuse – apa rece este plasata in compartimentul de jos al aparatului, prin fierbere ridicandu-se si varsandu-se peste pulberea de cafea, apoi trecand prin filtru se elimina zatul, cafeaua gata de a fi servita ramanand in compartimentul superior. Cafeaua obtinuta este asemanatoare cu o cafea tip espresso.
Avantaje: cost redus, obtinerea unei cafele cremoase si intense
Dezavantaje: timp de preparare relativ lung, necesita prezenta unei surse de foc, necesita curatare
Chemex Brewer
Desi inca destul de putin cunoscuta, metoda Chemex are o popularitate in crestere in randul cunoscatorilor cafelei. Cafeaua rasnita este pusa in filtrul din partea superioara a vasului ce consta dintr-o clepsidra cu gat conic, cafeaua fiind produsa prin turnarea apei fierbinti prin filtru.
Avanataje: aparat rezistent si elegant, produce multiple portii simultan, obtine o cafea limpede si deloc amaruie, cu gust special
Dezavantaje: metoda relativ complicata ce necesita experienta si indemanare, necesitatea achizitionarii unor filtre speciale si aparate de curatare
V60 este o metoda moderna, relativ necunoscuta. Aparatul este format dintr-o cescuta de ceramica prevazuta cu un con de infuzare special ce ii da numele, al carui pereti formeaza un unghi de 60 de grade cu baza acestuia, aparatul obtinand o cafea echilibrata, asemanatoare cu cea obtinuta folosind un filtru clasic.
Avantaje: poti obtine o cafea”personalizata” controland viteza de turnare si temperatura apei; datorita striatilor spiralate din interiorul conului de scurgere filtrarea se face in mod uniform pe intreaga suprafata a filtrului.
Dezavantaje: se poate prepara doar cate o singura portie, timp de preparare relativ lung, necesita exercitiu si indemanare, sunt necesare filtre speciale
Aeropress este un dispozitiv mic si portabil, ideal pentru calatorii, compus dintr-un cilindru de plastic rezistent ce contine un filtru. Aeropress-ul produce o cafea concentrata, cu un gust asemanatoar celei facute prin metoda espresso, intr-un timp foarte scurt.
Avantaje: aparat mic, compact, ideal pentru calatorii, metoda rapida
Dezavantaje: necesitatea achizitionarii de filtre speciale